exit

Note:
Hibox Systems is a technology company that sells solutions to service providers. We do NOT provide any content or services to consumers ourselves. If you are looking to contact a specific employee, please refer to the About page. We only use the information you provide to understand your need and to contact you, please read our Privacy Policy to see how we manage your data on our website.

16.10.2024 | 3 min lukuaika.

Miten hotellit voivat varautua HDTV-muutokseen

Harri Gabrielsson

Televisiolähetykset muuttuvat

Televisiolähetykset muuttuvat alkuvuodesta 2025, jolloin ns. peruslaadulla lähetettävien kanavien jakelu loppuu. Lähitulevaisuudessa Digita julkaisee tarkempia päivämääriä, milloin peruslaadulla lähetettävät kanavat poistuvat käytöstä ja siirrytään ainoastaan HDTV lähetyksiin myös hotelleissa. Muutos on suuruusluokaltaan lähes yhtä suuri kuin vuonna 2007, kun Suomi siirtyi digiaikaan.Tämä tarkoittaa muutoksia hotelleissa, joissa on käytössä maanpäälliset digitelevisiolähetykset ja joilla ei ole vielä TV-vastaanottimia, joissa on niin kutsuttu T2 viritin.

Useissa hotelleissa on tilanne epäselvä, sillä huoneisiin on TV-vastaanottimia monen vuosien aikana, eikä kaikkien TV:n kelvollisuudesta uuteen HDTV vastaanottoon ole välttämättä tietoa.

Hotelleissa ei päde samat ”pelisäännöt” kuin kotitalouksissa toimivuuden ja julkaistujen HDTV-oppaiden suhteen.

Hotellikäyttöön tarkoitetut TV:t

Hotelleissa on syytä käyttää hotellikäyttöön tarkoitettuja TV-vastaanottimia, ei kuluttajille tarkoitettuja laitteita. Hotellikäyttöön tarkoitetuissa TV-vastaanottimissa asiakas ei pääse muuttamaan asetuksia, kuten virittämään kanavia, vaihtamaan kielivalikkoa tai säätämään muita asetuksia, josta koituu ongelmia seuraaville asiakkaille.

Ongelmaksi voi tulla myös edellisen asiakkaan unohtamat käyttäjätunnukset maksullisille streamingpalveluille, jolloin seuraava asiakas pääsee niihin käsiksi ja tekemään mahdollisesti jopa taloudellista vahinkoa edelliselle asiakkaalle.

Koska jo lähitulevaisuudessa kanavat lisääntyvät ja kanavien muutoksia joudutaan tekemään toistuvasti, on Hotellikäyttöön tarkoitetussa TV:ssä mahdollisuus käyttää järjestelmää, jonka kautta viritykset voidaan hoitaa kerralla kaikkiin huoneisiin, tai ilman järjestelmää olevissa hotelleissa voidaan kopioida asetukset USB-tikulla. Kuluttajalaitteissa on jokainen huone käytävä aina virittämässä erikseen ja ohjelmoitava kaikki viritysasetukset alusta lähtien, ja silti asiakaan pääsee muuttamaan asetuksia.

Lisäarvoa ja säästöjä

Kun hotellissa on tarkoituksenmukaiset TV:t ja niitä ohjataan järjestelmällä, niin siihen on mahdollisuus lisätä monia kustannuksia säästäviä toimintoja. Esimerkiksi voidaan joissain tapauksissa tarjota asiakkaille WIFI yhteys hotelli TV:n ja järjestelmän kautta.

Selvitettävät asiat

Asiat, jotka tulisi selvittää hyvissä ajoin ennen kevättä 2025, jolloin TV:t pimenevät, ellei niissä ole kyseitä T2 viritintä ja antennikeskus viritetty oikein:

  • Käytetäänkö hotellissa maanpäällisiä televisiolähetyksiä vai kaapelitelevisiolähetyksiä. Kaapeli TV:ssä olevia hotelleja tämä muutos ei koske.
  • Onko huoneissa olevissa TV-vastaanottimissa tarvittava T2 viritin vai pelkkä T viritin, jolloin kanavat häviävät keväällä -25.
  • Kuinka paljon huoneita on, joissa TV on uusittava. Suomen hotelleissa määrä on kuitenkin erittäin merkittävä.
  • Mitä toimenpiteitä tulee tehdä huoneessa ja hotellissa, kun muutos tulee. TV:n uusinta vai pelkkä viritys? Antennikeskuksen ohjelmointi tai uusinta?
  • Mitkä kustannukset kuuluvat hotellille ja mitkä kiinteistön omistajalle.

https://www.digita.fi/etusivu/hd-siirtyma/ https://www.hdtvopas.fi

Toimenpiteet

Kotitalouksissa TV:t virittyvät siis automaattisesti, mutta osassa hotelleita tarvitaan toimenpiteitä TV:n virityksessä. Useassa suomalaisessa hotellissa tarvitaan toimenpiteitä, mutta ongelma on tällä hetkellä, että ei tiedetä mitä, missä ja kuinka paljon.

Muutoksia tulee useasti myös antennikeskuksella ja/tai verkossa. HDTV lähetys on vaativampi/herkempi antennisignaalin suhteen ja signaalin laatu on hyvä tarkistaa hyvissä ajoissa etukäteen mittaamalla ja tarkistamalla verkon kunto sekä soveltavuus tulevaan HDTV vastaanottoon.

Teemme tarvittaessa hotelleille antennien ja verkkojen kuntokartoituksia, asennuksia, mittauksia sekä annamme tietoa tarvittavista muutoksista HDTV siirtymän tiimoilta.

Let us demo our solutions

We are a group of TV experts and engineers who have been creating interactive entertainment solutions for over a decade. We know the ins and outs of the business and look forward to working with you.

Book a demo